![Pole magnetyczne Ziemi](/media/lib/69/magfield_600-936abd5658a1f54f14413103f3d8ad7c.jpg)
Niespodziewane przebiegunowanie
5 września 2010, 10:08Jest rzeczą pewną i dość szeroko znaną, że bieguny magnetyczne naszej Ziemi nie są stałe, lecz lubią sobie wędrować. Nieregularnie, co kilkaset tysięcy lat, zdarza się arcyciekawe zjawisko - zamiana biegunów miejscami. Jak szybkie ono może być i czy jest się czego bać?
![](/media/lib/72/laska-cynamonu-c9a36f02f3e6ea181f31ec0a799c9bda.jpg)
Cynamonowa nanotechnologia
30 listopada 2010, 09:53Nanocząstki złota znajdują zastosowanie w wielu dziedzinach ludzkiego życia, m.in. elektronice czy w walce z rakiem. Podczas ich wytwarzania stosuje się jednak toksyczne związki, np. kwasy, a sam proces nie jest przyjazny dla środowiska. Prof. Kattesh Katti i jego zespół z University of Missouri-Columbia znaleźli na to sposób rodem z każdej niemal kuchni – cynamon.
Zaprogramowane przejadanie
10 marca 2011, 11:32Pracując na modelu zwierzęcym, amerykańscy naukowcy wykazali, że niedożywione noworodki o niskiej wadze są zaprogramowane na to, by jeść więcej. Dzieje się tak z powodu utraty neuronów w rejonie podwzgórza odpowiedzialnym za kontrolę ilości zjadanego pożywienia. To pomogłoby wyjaśnić, czemu niska waga urodzeniowa często łączy się z otyłością na późniejszych etapach życia (Brain Research).
![](/media/lib/80/zmiennofazowe-2267486ab94f67d694c7d9f3b5483931.jpg)
Zmiennofazowy przełom
1 lipca 2011, 09:21W laboratoriach IBM-a dokonano przełomowego postępu na drodze do stworzenia praktycznych pamięci zmiennofazowych (PCM). Ekspertom Błękitnego Giganta udało się przechować przez dłuższy czas wiele bitów informacji w pojedynczej komórce pamięci. To z kolei daje nadzieję, że za około 5 lat PCM zaczną się upowszechniać.
![](/media/lib/47/kawka-cb70d3854dc8a382fe6a04fdf666384f.jpg)
Picie kawy zmniejsza ryzyko raka podstawnokomórkowego skóry
26 października 2011, 17:44Spożycie kawy zmniejsza ryzyko raka podstawnokomórkowego skóry. Podejrzewa się, że odpowiada za to kofeina.
![](/media/lib/97/n-zupki-w-proszku-3ec30129160c2244ef59dd8a7b366609.jpg)
60 minut lepsze od godziny
18 stycznia 2012, 10:31Czy klienci wybiorą zupę w proszku z napisem "gotować kwadrans" czy "gotować 15 minut"? A jak z ciastem, bardziej przypadnie im do gustu po pieczeniu przez 30 minut czy przez pół godziny? Okazuje się, że wolimy określenia bardziej granularne, jak to określają autorzy artykułu z Journal of Consumer Research.
![](/media/lib/120/n-bloomebay-c27cd404e983704bc1faf8c27bfcd57b.jpg)
eBay włącza alternatywne zasilanie
21 czerwca 2012, 18:16eBay będzie pierwszą wielką firmą internetową, której centrum bazodanowe zasilane będzie ze źródeł alternatywnych. Firma zostanie podłączona też do krajowej sieci energetycznej, jednak będzie to traktowane tyko jako zasilanie awaryjne.
![](/media/lib/134/n-sibon_noalamina_male_holotype-55c6e6496e7d9afa5a3daa04cc796bc4.jpg)
Wąż protestujący nazwą
11 października 2012, 06:24Naukowcy z Senckenberg Research Institute we Frankfurcie odkryli w zachodniej Panamie nowy gatunek węża. Nadana mu nazwa, Sibon noalamina, jest swego rodzaju protestem przeciwko zniszczeniom związanym z górnictwem i wylesieniem, bo po hiszpańsku "no a la mina!" znaczy "nie dla kopalni!".
![](/media/lib/150/n-2_nepenthes-khasiana-opened-pitcher-at-uv-366-nm-574d7be847b850c6a87cf9ca43f222f5.jpg)
Świecąca pułapka
19 lutego 2013, 17:22Niektóre owadożerne rośliny wabią ofiary za pomocą fluorescencyjnych elementów, np. jarzących się na niebiesko "lamówek".
![](/media/lib/92/n-danie-rybne-743d91c25d3671460405f1109ccbcf77.jpg)
Kwasy omega-3 nie zawsze są zdrowe
11 lipca 2013, 12:49Naukowcy z Centrum Badań nad Nowotworami im. Freda Hutchinsona potwierdzili zaskakujące wyniki własnego studium z 2011 r., że kwasy tłuszczowe omega-3 mogą podwyższać ryzyko raka prostaty.